1 דקות קריאה
תכנון עירוני

לכל עיר יש את הייחודיות שלה, בין אם מדובר על עיר מרכזית ושוקקת חיים המאופיינת בבניינים ומגדלים רבי קומות, ובין זו עיר ציורית שקטה ונעימה המאופיינת בחיים עירוניים מצד אחד, ומן הצד השני מאפשרת תנאי מגורים רגועים וכפריים יותר.כדי שהמרחבים העירוניים ישמרו על המאפיינים הבולטים בהם, ולא ייפגעו מגידול האוכלוסייה בהם והצורך בהקמת שטחי מגורים, יש לתכנן את הגדלת ופיתוח השטחים העירוניים באמצעות משרד אדריכלי העוסק בתכנון עירוני. 

מהו תכנון עירוני?

תכנון עירוני הינו תחום העוסק בתכנון מבנים ושטחים הנמצאים במרחב העירוני, תוך התחשבות במכלול גורמים סביבתיים וכלכליים העומדים בדרישות ובצרכים החברתיים של האוכלוסייה המתגוררת באזור. משום כך, ניתן להגדיר את תחום עיסוק זה כאמנות של ממש, כיוון שתהליך התכנון הינו מלאכת מחשבת הדורשת התמודדות עם אתגרים מורכבים של הקמה ופיתוח קרקעות, וצליחתם באמצעות שימוש בתכנון יצירתי ומקצועי. 

מאפיינים בתכנון עירוני מקצועי ונכון

תחום התכנון העירוני נועד למעשה לפתח שטחים ואזורים עירוניים קיימים, כדי לאפשר את גידול האוכלוסייה ולשפר את פני העיר. תהליך זה הינו חלק מתוכניות התחדשות עירונית הכוללים מנעד של גורמים שיש להתחשב בהם כמו עיצוב, בטיחות, תחבורה, סביבה, נוף ובנייה עירונית מודרנית: 

  • עיצוב עירוני – שלבי התכנון העירוני כוללים בין השאר את מאפייני העיצוב החזותי של המרחב העירוני המתחדש, או השטח העירוני החדש שמוקם על פני קרקע קיימת. תכנון זה נועד להתאים בין הצורך להקמת מבני מגורים פרקטיים ומודרניים שישמשו לאכלוס, לבין שמירה על צביונה של העיר.
  • בטיחות – אחד מהצרכים הבסיסיים של תושבי העיר הוא הרגשת הביטחון באזור בו הם גרים, לכן תכנון הבטיחות הינו אחד מהמאפיינים הכלולים בתהליך התכנון העירוני כמו תכנון מדרכות מרווחות ובטיחותיות להולכי רגל, הוספת שבילי אופניים ויצירת אזורים מסומנם האוסרים כניסת רכבים.
  • תחבורה עירונית – כדי לאפשר מעבר חופשי ונוח בין אזורים שונים ברחבי העיר, הרשות המקומית מקימה לצרכי התושבים מערך תחבורה ציבורית הפרוש על פני כל שטחי העיר. באמצעות תכנון עירוני נכון, ניתן להעלות את גודל האוכלוסייה בעיר וגם להפחית את הצפיפות העירונית הקיימת, ובכך להעלות את איכות החיים של התושבים.
  • תכנון ופיתוח הסביבה – ידוע כי גידול האוכלוסייה באזור מסוים עלול להוביל לעלייה משמעותית בצריכת משאבי טבע ואנרגיה. משום כך התכנון העירוני המודרני משתמש בתהליכי פיתוח עירוני אקולוגי החוסכים במשאבים סביבתיים, ומונעים פגיעה בסביבה ובנוף העירוני והטבעי שקיים.
  • תכנון בנייה עירונית – הקמה של מבנים עירוניים מרשימים וייחודיים השומרים על מאפייני העיר, דורשת תכנון אמנותי ומקצועי של אדריכל מומחה בתחום, בין אם מדובר על מבני מגורים או מבני מסחר ותעשייה שיוקמו במרחב העירוני. 

לסיכום, תכנון עירוני אדריכלי מאפשר פיתוח וחידוש של שטחים עירוניים תוך התאמה לתוכניות תב"ע, ושמירה על צביון וייחודיות העיר.